Ingrijirea pielii
031 9101

Informatii utile despre herpes

Sunt descrise cel putin 8 tipuri de virusuri herpetice diferite, care pot determina manifestari cutanate, mucoase, uneori sistemice. Ne-am obisnuit sa denumim infectie herpetica leziunile datorate herpesvirusului tip 1 (localizate preponderent cefalic) si cele datorate herpes virusului tip 2 (localizate preponderent sub nivelul taliei); practicile actuale au dus la aparitia virusului tip 2 in leziunile din jumatatea superioara a corpului si a virusului de tip 1 in leziunile din jumatatea inferioara a corpului.

Prima manifestare a infectiei este de obicei mai severa, fiind extinsa, dureroasa, cu adenopatie regionala dureroasa. Putem intalni insa, eruptii severe, extinse, in cazul unor persoane cu depresie imuna importanta (cum ar fi cei aflati sub tratamente imunosupresoare, boli imune, SIDA). Leziunile se vindeca spontan in 10-15-21 zile, dar pot persista cicatrici daca virulenta a fost foarte mare pe un organism slabit sau daca traumatizarea repetata a dus la aparitia de cruste hematice. Virusul se retrage pe traseul nervilor senzitivi si sta adormit la nivelul ganglionilor senzitivi locali. Intr-o noua situatie de depresie imuna, virusul se reactiveaza si provoaca din nou leziuni rosii, cu cateva vezicule pe suprafata, parestezice, mai mici si mai putin dureroase, in acelasi teritoriu pe care s-a dezvoltat prima eruptie. Reaparitia leziunilor, denumita recurenta, nu este foarte frecventa, si apare in contextul unui moment de slabiciune a organismului (stres prelungit, nopti nedormite, expunere brutala la soare, raceli, perioada menstruala); sarcina poate reprezenta un moment de diminuare a apararii, cu posibile recurente, uneori severe si din nefericire, infectia poate fi transmisa la fat, cu urmari adesea grave.

Daca recurentele sunt prea frecvente ( > de 1 - 2 episoade / luna ), subintrante, sau daca manifestarile sunt prea zgomotoase (dureroase, extinse etc.), este necesara evaluarea starii de sanatate.

Dupa stabilirea diagnosticului de herpes (prin diferentierea clinica si prin teste de laborator pentru alte afectiuni), se poate institui un tratament, intotdeauna individualizat. Acesta consta in imunostimulare cu ingrijire uzuala in cazurile usoare sau in tratamente pe cale generala, in cure scurte sau lungi, in functie de fiecare situatie in parte. Evitarea traumatizarii leziunilor si protectia sunt factori importanti in limitarea extensiei si transmiterea la cei din jur.

Trebuie sa subliniem cateva aspecte de care trebuie sa tinem seama in prezenta unei infectii herpetice. Pe de o parte, desi este o boala care se transmite prin contact direct, prin mici leziuni de continuitate , nu putem stabili intotdeauna momentul infectant; aceasta mai ales pentru ca virusul poate fi prezent in secretiile persoanei infectate chiar in lipsa leziunilor vizibile cu ochiul liber asa incat este necesar si util sa stim sa ne ferim noi si pe cei din jur prin protectie. Medicatia antivirala (valaciclovir) reduce de asemenea riscul transmiterii herpesului genital.

Factorii de risc majori, care influenteaza transmiterea herpesului tip 2, sunt reprezentati de prezenta altor boli cu transmitere sexuala, numar crescut de parteneri sexuali, contacte sexuale intamplatoare, statusul socio-economic si educational scazut, cu nerecunoasterea starii de excretor de virus la cei care nu prezinta leziuni evidente clinic. Testarea serologica pentru virusul tip 2 are valoarea de a demonstra prezenta infectiei herpetice.

Primoinfectia in cursul sarcinii poate fi fatala fatului prin afectarea sistemului nervos, iar bebelusii care supravietuiesc raman cu sechele neurologice importante; virusul se transmite de obicei in timpul nasterii (de la mame eliminatoare de virus, chiar in lipsa leziunilor evidente). De aceea, femeile cu risc sunt sfatuite la abstinenta in a doua jumatate a sarcinii, iar in caz de eliminare de virus herpetic in preajma nasterii, este indicata operatia cezariana.

Nu in ultimul rand, herpesvirusul tip 2 este declarat factor co-carcinogen in carcinomul cervical, alaturi de alti factori de risc.

In concluzie, herpesul cu recidive frecvente, mai ales cu tipul 2 de virus, trebuie diagnosticat, tratat si urmarit cu atentie, iar populatia cu risc, mai ales tinerii, trebuie educati pentru a limita transmiterea virusului la persoanele din jur.

Dr. Dorina Giurcaneanu

Medic primar dermato-venerologie

Doctor in stiinte medicale

Imbinarea procedurilor de estetica dermatologica

Medicul dermatolog se afla astazi pus in situatia uneori dificila de a alege o procedura, o substanta sau o tehnologie anume dintr-o multitudine de optiuni de tratament existente pe "piata dermatologiei estetice".

Substanta perfecta sau laserul perfect nu exista; fiecare pacient este unic, avand o patologie a pielii speciala, caracteristica lui, iar, in final, desi asteptarile si cerintele de obtinere a unor rezultate la tratament ale fiecaruia sunt bine definite, acestea totusi difera de la o persoana la alta.

In fata tuturor acestor situatii medicul trebuie sa se hotarasca asupra unor optiuni si strategii care sa conduca la obtinerea unor rezultate optime.

Comparativ cu utilizarea lor separata, imbinarea diferitelor tehnici, proceduri sau substante permite:

  • ameliorarea rezultatelor finale si mentinerea acestora pe o durata mai lunga de timp;
  • scaderea riscului de aparitie a reactiilor adverse si a complicatiilor
  • prevenirea dezvoltarii altor patologii si evitarea interventiilor estetice majore
  • program de tratament personalizat, adaptat problemelor fiecarui pacient.

  Aplicarea diferitelor tehnici se face treptat, intr-o anumita secventa, reintinerirea cutanata obtinandu-se in mod progresiv.

  In general toate aceste proceduri poarta numele de "proceduri minim invazive" si se refera la: injectii cu substante de umplere sau cu toxina botulinica pentru relaxarea muschilor faciali, proceduri de "rellisage" sau de netezire a pielii, proceduri de eliminarea a ridurilor cu ajutorul laserelor, a luminii intens pulsate, a tehnologiei LED, procedurilor de peeling, dermabraziune, proceduri de lifting nechirurgical prin tehnologia cu radiofrecventa.

  Un exemplu clasic este reprezentat de ridurile de la nivelul fruntii si, in special, de ridul "leului". Daca acesta este prea adanc, nu poate sa dispara complet la injectarea toxinei botulinice. Completarea tratamentului cu o substanta de umplere - acid hialuronic contribuie la eliminarea ridului in totalitate si, mai mult, prelungeste durata de corectie. Toxina botulinica impiedica contractia muschilor si permite fixarea acidului hialuronic in tesuturi. La randul sau, acidul hialuronic stimuleaza sinteza locala de colagen.

  Arta imbinarii tuturor acestor proceduri se dobandeste in timp si necesita o corecta evaluare a pacientilor, cunoasterea in detaliu a substantelor si a tehnologiilor disponibile si, nu in ultimul rand, dedicatia si pasiunea medicului dermatolog.

  In unele cazuri, pentru obtinerea unor rezultate sofisticate se poate asocia injectarea substantelor de umplere ce contin acid hialuronic, la diferite nivele de profunzime ale pielii sau chiar in tesutul subcutanat sau se pot asocia proceduri de peeling chimic sau LASER pentru tratamentul diferitelor zone cosmetice.

  Dr. Daniela Taher

  Medic primar dermato-venerologie

  BIODERM

Epilarea cu lumina intens pulsata

Epilarea cu ajutorul aparatului care emite lumina intens pulsata (IPL) este rapida, eficienta si lipsita de durere.

Avantajul aparatului LASER cu lumina intens pulsata Crystal 512 este acela de a concentra energia intr-un plan pozitionat sub piele si anume in zona foliculilor pilosi, unde distruge pigmentul  din firele de par si produce eliminarea acestora.

In acest mod, datorita concentrarii tintite a acestei energii nu se produce modificarea structurii  pielii din jur, cum se intampla in cazul altor tipuri de aparate de epilare LASER sau IPL. Aceasta asigura eficacitatea tratamentului si lipsa durerii.

Epilarea se poate face atat pe zone cu o suprafata redusa: mustata, barbie, cat si pe zone extinse :regiunea axilara, inghinala, periombilicala, la nivelul bratelor sau gambelor. Datorita spotului special al aparatului, aproximativ 90% din energie este directionata catre tinta.

Actionand  asupra  pigmentului din foliculul pilos, melanina, este bine de cunoscut faptul ca epilarea este mai eficienta la persoanele care au parul inchis la culoare si mai putin eficienta la cele cu parul deschis, in cazul acestora din urma fiind necesare mai multe sedinte. La nivelul unei zone, numarul de sedinte ar fi de minim 4 si de maxim 8, efectuate  la interval de 3-4 saptamani, in functie  de zona tratata, de tipul firului de par si, in special, de culoarea acestuia. Este  important de cunoscut faptul ca in zona fetei raspunsul la tratament este mai lent, intru-cat cresterea accentuata a firelor de par din aceasta regiune indica prezenta unor  modificari hormonale, care ar trebui investigate si tratate.

Exista anumite reguli de urmat inainte de inceperea tratamentului cu aparatul LASER Crystal 512: pacientul trebuie se evite expunerea la soare sau la solar cu cel putin 30 de zile inainte de epilarea cu lumina intens pulsata si nu trebuie sa foloseasca metode de epilare care presupun smulgerea firelor de par, precum epilarea cu ceara, electroliza, pensatul, ci doar a a metodelor care implica taierea firelor, precum utilizarea aparatului de ras sau a cremei depilatoare.

Dupa acest tratament, in primele 48 de ore, pacientul trebuie sa evite folosirea  produselor cosmetice pe suprafata tratata, contactul cu surse de caldura, umezeala,baile calde, sauna si sa evite exercitiile fizice in exces.

echipa

solicita
office@bioderm.ro
031 9101